Afsona №1: Yong'oq Gretsiyadan kelib chiqqan.

Aniq uyg'unlikka qaramay, bu yong'oqlarning tug'ilgan joyi Gretsiya emas, balki Janubi-G'arbiy Osiyodir. Taxminan 10 000 yil oldin ular u erda paydo bo'lgan va u erdan Mesopotamiya va Forsdan butun dunyoga tarqalib ketgan deb ishoniladi. Yunonistonda ularni "fors" deb atashgani bejiz emas. Ammo ular bizning mamlakatimiz hududiga Vizantiyadan - ruslar faol savdo-sotiq qilgan yunonlardan kelishgan. Va shuning uchun ular "yong'oq" nomini oldilar. Xuddi shu sxemaga ko'ra, masalan, AQShda ular "ingliz" nomi bilan tanilgan, ya'ni inglizlar tomonidan olib kelingan


Afsona № 2: Yuqori sifatli yong'oqlar bir necha yil davomida saqlanishi mumkin.

Sog'liqni saqlash muammolarini qo'shishi mumkin bo'lgan mashhur afsona. Yong'oq, albatta, uzoq vaqt davomida saqlanishi mumkin, lekin cheksiz emas, va yong'oq undan ham ko'proq. Ular ko'p to'yinmagan yog'li kislotalarni o'z ichiga olganligi sababli ular vaqt o'tishi bilan oksidlanishga uchraydi. Bu, masalan, kaju yoki findiqdan ko'ra tezroq sodir bo'ladi. Shuning uchun, qoidalarga ko'ra, qobiqdagi yong'oqning maksimal saqlash muddati bir yil, qobiqli yong'oq - olti oydan ortiq emas. Uzoq muddatli saqlash uchun yong'oqni issiq qovurilgan idishda yoki pechda quritish tavsiya etiladi. Tozalangan yadrolarni muzlatish ham mumkin


Afsona № 3: Yong'oq vazn yo'qotishga yordam beradi.

Yong'oqlar metabolizmni normallashtirishi mumkin bo'lgan vitaminlar va to'yinmagan yog'li kislotalarga juda boy. Bundan tashqari, ular ochlikni yaxshi qondiradi va normal xolesterin va qon glyukoza darajasini saqlab qolishga yordam beradi. Biroq, siz ularga vazn yo'qota olmaysiz: yong'oq yuqori kaloriya tarkibiga ega (630-670 kkal) va juda ko'p yog'larni o'z ichiga oladi (100 g mahsulot uchun kunlik qiymatning taxminan 80%). Shuning uchun, dietologlar vazn yo'qotayotganlarga kuniga bir nechta yong'oq iste'mol qilishni maslahat bermaydilar.



Afsona №4: Yong'oqda juda ko'p protein mavjud, ular go'shtni almashtirishi mumkin.

Yong'oqlar haqiqatan ham proteinga boy: uning tarkibi 100 g mahsulot uchun taxminan 15 g ni tashkil qiladi, u organizm tomonidan yaxshi so'riladi va albatta foydali bo'ladi. Biroq, yong'oq go'shtning to'liq o'rnini bosa olmaydi. Aminokislota tarkibiga ko'ra, "yong'oq" oqsili sut yoki go'sht mahsulotlarida mavjud bo'lganidan sezilarli darajada farq qiladi. Shuning uchun yong'oqni sutli bo'tqalar, pishloqlar, sut mahsulotlari va go'shtli idishlar bilan birlashtirish yaxshidir.