Bodomning qanday foydalari bor?
1. Qarishni sekinlashtiradi va jiddiy kasalliklar xavfini kamaytiradi
Bu ta'sir antioksidantlarning yuqori miqdori tufayli erishiladi. Antioksidantlar - bu organlar va to'qimalarda molekulalarga zarar etkazadigan erkin radikallarga qarshi kurashuvchi moddalar (bu jarayon oksidlovchi stress deb ataladi). Zamonaviy tibbiyot bu tez qarishni, ichki surunkali yallig'lanishni va saraton, miya disfunktsiyasi va yurak-qon tomir kasalliklari kabi xavfli kasalliklarning rivojlanishini qo'zg'atadigan erkin radikallar deb hisoblaydi. Antioksidantlarning optimal miqdorini olish uchun qancha bodom iste'mol qilish kerakligi hali aniqlanmagan. Faqat alohida tadqiqotlar mavjud. Misol uchun, 60 ta chekuvchi erkakni o'rganishda tadqiqotchilar kuniga 80 gramm bodom oksidlovchi stressni 23-34 foizga kamaytirishini aniqladilar.
 


2. Bodom terini silliq va mustahkam qiladi
Bodom "yoshlik vitamini" tokoferolning (aka E vitamini) eng yaxshi manbalaridan biridir. Faqat 28 gramm yong'oq ushbu moddaning tavsiya etilgan kunlik iste'molining 37 foizini ta'minlaydi.

E vitamini teri uchun shunchaki almashtirib bo'lmaydigan narsadir. Bu atrof-muhit ta'siriga qarshi turishga yordam beradi va erta ajinlar paydo bo'lishining oldini oladi.

Alohida-alohida, marganetsni ta'kidlash kerak: xuddi shu 28 gramm yong'oq tavsiya etilgan kunlik iste'molning 32% gacha. Va bu element terining asosiy qurilish oqsili bo'lgan kollagen ishlab chiqarishda asosiy rol o'ynaydi.

3. Qon shakar darajasini nazorat qilishga yordam beradi
Magniy bu bonus uchun mas'uldir, bu ham bodomda etarli. 50 gramm yong'oq bu mineralning kunlik qiymatining taxminan yarmini beradi.
Magniy organizmdagi 300 dan ortiq jarayonlarda ishtirok etadi. Bu qon shakar darajasini sog'lom saqlashni o'z ichiga oladi.
Statistik ma'lumotlarga ko'ra, 2-toifa diabetga chalinganlarning 38 foizi magniy etishmovchiligidan aziyat chekmoqda. Magniy qo'shimchalarini qabul qilish ularga qon glyukoza darajasini pasaytirishga va insulin sezgirligini oshirishga yordam beradi. Bodom oziq-ovqat qo'shimchalarining rolini osongina bajarishi mumkin.

4. Qon bosimini pasaytiradi
Shifokorlar magniy etishmovchiligini gipertenziya rivojlanishi bilan bog'lashadi. Agar siz qo'shimcha magniyni qabul qilsangiz - hech bo'lmaganda yong'oq shaklida - qon bosimingizni pasaytirishi mumkin.

5. Bodom yomon xolesterin miqdorini kamaytiradi
Xolesterolning turli xil turlari mavjud: "yomon" (past zichlikdagi lipoproteinlardan iborat - LDL) va "yaxshi" (yuqori zichlikdagi lipoproteinlardan tashkil topgan - HDL). Agar "yaxshi" kerak bo'lsa, unda "yomon" mutlaqo xavflidir: bu yurak-qon tomir muammolari xavfini jiddiy ravishda oshiradi. LDL ning qondagi kontsentratsiyasi 190 mg/dL dan oshganda yuqori deb aytiladi. Bodom xavflarni kamaytirishi mumkin. Prediabetli 65 kishi ishtirok etgan 16 haftalik tadqiqot shuni ko'rsatdiki, kuniga 50 gramm yong'oq iste'mol qilish yomon xolesterin miqdorini o'rtacha 12,4 mg / dL ga kamaytiradi. Boshqa tajribalar bu ma'lumotlarni tasdiqlaydi. Har kuni taxminan 40 gramm bodom iste'mol qilganlar LDL 5,3 mg / dL ga kamayganini ko'rdilar. Shuningdek, ular qorin bo'shlig'idagi konlarni yo'qotdilar - eng xavfli yog 'turi, visseral.

6. Og'irlikni nazorat qilishga yordam beradi
Yong'oqning kaloriya miqdori yuqori ekanligini hamma biladi va bu haqiqat. Faqat 14-15 yadro bo'lgan 28 gramm bodom tarkibida 160 kkaldan ortiq bo'ladi. Ammo bu kaloriyalar kilogramm ortishi bilan bog'liq emas.

Bu ikki omilga bog'liq. Birinchidan, bodom tarkibidagi yog'ning bir qismi so'rilmaydi: ovqat hazm qilish fermentlari unga ta'sir qilmaydi. Ikkinchidan, yong'oq juda ko'p tolani o'z ichiga oladi: oshqozonga kirgandan so'ng, u shishiradi va uzoq vaqt davom etadigan to'liqlik hissi yaratadi. Bir hovuch bodom, ya'ni unchalik ahamiyatli bo'lmagan 160 kaloriya sizni haqiqatan ham to'ldirishi mumkin. Bu ortiqcha ovqatlanish xavfini kamaytiradi.

7. Sochni kuchliroq va yorqinroq qiladi.
Bodomda sochlarning holatini yaxshilash uchun zarur bo'lgan vitaminlar, minerallar va iz elementlari mavjud. Misol uchun, xuddi shu E vitamini sochni qalinlashtiradi, ularning o'sishini tezlashtiradi va hatto turli xil kalliklarga yordam beradi.

8. Bodom xotirani mustahkamlaydi va miya salomatligini yaxshilaydi
Yong'oq tarkibida juda ko'p muhim omega-3 yog 'kislotalari, xususan, alfa-linolenik kislota mavjud. Antioksidantlar bilan birgalikda omega-3 miya sog'lig'iga g'amxo'rlik qiladi: xotirani yaxshilaydi, kognitiv funktsiyalarni normallantiradi va depressiya kabi turli kasalliklarning rivojlanishidan himoya qiladi.