Qaysi yong'oq eng sog'lom?

Aksariyat yong'oqlarda sog'lom yog'lar, tolalar va oqsillar mavjud, ammo mutaxassislar ta'kidlagan ikkita yong'oq yong'oq va bodomdir.



Yong'oq

Yong'oq ham xotirani yaxshilaydi va o'rganishga yordam beradi.

Ular omega-3 ning yaxshi manbai bo'lib, HDL yoki yuqori zichlikdagi lipoprotein ("yaxshi xolesterin") darajasini oshiradi. HDL yomon xolesterinni qondan o'zlashtiradi va uni tanadan olib tashlash uchun jigarga olib boradi. HDL ning yuqori darajasi yurak xastaligi va insult xavfining pastligi bilan bog'liq.

Tadqiqotlar shuni ko'rsatadiki, yong'oqlar xotirani, o'rganishni, harakatni muvofiqlashtirishni, tashvish va motor faoliyatini yaxshilaydi.


Bodom

Bodomda juda ko'p antioksidantlar mavjud.

Tola va oqsilning yaxshi manbai bo'lishidan tashqari, bodom tanamizdagi erkin radikallarga qarshi kurashib, hujayra shikastlanishidan himoya qiluvchi E vitaminiga ham boy. Erkin radikallar beqaror va yuqori reaktiv molekulalar bo'lib, ular hujayraning qarishi, shikastlanishi va kasalliklarga olib kelishi mumkin.

Biroq, olimlar ham, shifokorlar ham har qanday turdagi yong'oqni ratsioningizga qo'shish salomatlikni yaxshilashga qo'shiladi. Shuni yodda tutish kerakki, ular qanchalik mazali bo'lishidan qat'i nazar, ularning yuqori yog'liligi tufayli ularga berilmaslik kerakligini unutmang.