Semirib ketish global sog'liqni saqlash muammosidir. JSST ma'lumotlariga ko'ra, Yer yuzida bir milliarddan ortiq odam ortiqcha vaznga ega, bu ham jismoniy, ham psixososyal salomatlik va farovonlikka putur etkazadi.


Ushbu muammoni hal qilishning ko'plab usullari mavjud, ammo uzoq muddatda energiya iste'moli va energiya sarfi o'rtasidagi doimiy muvozanat talab qilinadi. Qizig'i shundaki, har doim ham energiyaga boy ovqatlar, masalan, yong'oqlar ortiqcha vazn ortishiga olib kelmaydi.


Yong'oqning tana vaznini kamaytirish qobiliyati haqida qarama-qarshi ma'lumotlar mavjud: ba'zi tadqiqotchilar yong'oq iste'moli haqiqatan ham qo'shimcha funtni yo'qotishga yordam beradi, deb da'vo qiladilar, boshqalari - bu, aksincha, shuning uchun massa faqat qo'shiladi. Ushbu masalaga oydinlik kiritish uchun avstraliyalik olimlar bodomning ishtahani tartibga soluvchi gormonlarga ta'sirini, ishtahani o'z-o'zini baholashni va qisqa muddatli energiya iste'molini baholadilar.


Mavzular (jami 140 kishi) tasodifiy ikki guruhga bo'lingan: ba'zi odamlar och qoringa bir hovuch xom bodom iste'mol qilishgan (uning kaloriya miqdori kunlik energiya ehtiyojlarining taxminan 15 foizini tashkil qiladi), boshqalari esa xuddi shunday kaloriya dozasini olishgan. yong'oqsiz karbongidrat bardan. Keyin tadqiqotchilar ikki soat davomida gormonlar darajasini aniqlash uchun muntazam ravishda qon tekshiruvini o'tkazdilar va ikki soat o'tgach, sub'ektlarga ovqatlanish uchun bufet ovqat berildi.


Olimlar bodomni iste'mol qilgan sub'ektlarning keyingi ovqat paytida ishtahasi kamroq ekanligini aniqladilar. Ularning o'rtacha ulushi uglevod barini olgan odamlarga nisbatan 70 kilokaloriya kamroq (bu taxminan bir bo'lak non). Shuningdek, "bodom yeyuvchilar" qonida to'yish hissi va ovqat hazm qilishni sekinlashtiradigan gormonlar kontsentratsiyasi ortdi. Ikkalasi ham iste'mol qilinadigan oziq-ovqat miqdorini kamaytirish va vaznni normallashtirish uchun foydalidir.


Albatta, bodomni ortiqcha ovqatlanish va ortiqcha vazn bilan bog'liq muammolardan tezda xalos bo'ladigan "mo''jiza" davosi deb atash mumkin emas, ammo 30-50 gramm yong'oq sog'lom kundalik ratsionning bir qismiga aylanishi va odamlarga iste'mol qilinadigan oziq-ovqat miqdorini kamaytirishga imkon beradi. uzoq muddatli. Bundan tashqari, bu gazak umumiy salomatlik uchun ham foydalidir, chunki bodom yong'og'i oqsil, tola va to'yinmagan yog'li kislotalarga boy.


Tadqiqot Yevropa Oziqlantirish jurnalida chop etildi.